Härdsmälta i informationscentralen

Sparsamt nyanserad röst vaggar mina tankar in i dvala. Pennan får ner några krumelurer innan jag bestämmer mig för att det inte är någon idé. Visst är det intressant, men min hjärna klarar inte att vara koncentrerad så lång tid i sträck. 
  Föreläsningar var något som ramlat ur min begreppsvärld under sommaren. Jag anar en kontur av något jag tidigare varit van vid. Antar att jag kan komma undan med att kalla det startsträcka.


Blåbärshygien


Får man ha blåbärsfingrar när man ska vara steriltvättad på operation? Eller får man helt enkelt ge upp blåbärsplockandet om man blir kirurg?

Debattera mera

Rolf Hillegren, kammaråklagare, har blivit en följetong i SvD och annan media. Det har skrivits en mängd om och av honom. I tisdagens "Debatt" i SVT diskuteras hans uttalande. ("När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse." - hämtat från svd.se)
  Skrämmande och kloka kommentarer flyger genom luften i en salig röra. Vår svenska lag bör inte främja att oskyldiga döms, det betyder inte för den skull att alla de som inte döms är oskyldiga. Det kan vara möjligt att det inte går att lagstifta så att alla våldtäktsmän/-kvinnor döms. Kanske inte ens så att de flesta döms.
  Att därifrån gå till att den handling de har drabbat andra med är okej är ett stort kliv att ta. Juridik och etik behöver inte alltid vara samma sak.

Det är aldrig okej att ge sig på någon mot dennes vilja. Oavsett vad det handlar om. Detta rent etiskt talat. Jag har ingen juridisk utbildning. Den sidan kan jag bara ha åsikter om, ingen fakta. Etiken däremot är jag mer bevandrad inom. 
 
Det är möjligt att jag är partisk. Det är möjligt att jag har fel. Men jag tycker att det är ett större problem att många (de flesta?) kvinnor och män som utsatts för våld inom hemmet inte tas på allvar, än att det finns människor som döms i onödan. Även om man självklart inte ska sträva efter att sänka bevisbördan så att oskyldiga döms.
  Går det inte att bevisa går det inte heller att döma. Så långt är jag med. Men jag står fast vid att detta inte behöver betyda att personen i fråga för den saks skull är oskyldig.

Till er män och kvinnor som utsatts/utsätts för våld i hemmet: stå på er! Det finns människor som tror på er! Kämpa på!


Äntligen!

Ledighet har varit nyttigt för mina rutiner. När jag har haft massor av tid har saker och ting börjat att hända. Disken blir diskad utan att jag har tänkt på det. Bokar en tvättid av bara farten. Sveper av golvet med dammsugaren.
  Det får mig att känna mig så nöjd. Duktig. Kapabel. Jag klarar det här!

Snart börjar skolan. Tiden hemma blir kortare. Antagligen kommer det gå ut över mina nyvunna rutiner. Men det gör inget. Nu vet jag att jag kan. Det kommer att komma tillbaks igen. I sinom tid. Ingen idé att tvinga fram något. Nu vet jag att det går. Jag är inte bara lat. Det blir människa även av mig en dag. ;)

Jag vill sova!!

Är trött på att alltid gå runt i dimma. Är less på att alltid vakna flera gånger per natt pga mardrömmar. Vill orka ställa mig över det hela och bli "frisk". Vill kunna styra över känslor och drömmar.

Det enda jag kommer att få till genom att försöka är ett misslyckande. Jag kan inte styra. Det är bara att följa med. Om jag kämpar emot gör jag det ännu värre (hur många har prövat att intensivt och aktivt försökt somna?). Jag måste lära mig att slappna av. Trots det som styr mitt liv. Hitta ett lugn.

Men just nu vill jag framför allt bara sova. Snälla tomten, jag önskar mig en hel natts sömn i julklapp...

Uppdrag granskning om läkarbristen - del 1

Under två onsdagar sätter Uppdrag granskning läkarbristen under lupp. Det första programmet sändes igår (se det på svt play), det andra sänds nästa onsdag.

Gårdagens program fokuserade på stafettläkare och den bristande kontinuitet som dessa "orsakar". Enligt min mening är det inte läkarna i sig som orsakar problemet, utan systemet. Detta påpekas också vid ett flertal tillfällen under programmet av dem som intervjuas. 
  Ett problem är det att patienterna inte får träffa samma läkare, att vårdcentralerna inte lyckas rekrytera tillräckligt med läkare för att täcka upp de befintliga tjänsterna. Det lyfts också fram att i och med läkarbristen anställs till och med läkare som varnats av Socialstyrelsen ett flertal gånger.

Jag tycker inte att vem som helst ska få arbeta som läkare. Precis som att vem som helst inte ska anställas på ett dagis eller på en bank. Men att utmåla samtliga stafettläkare som giriga människor som bara är ute efter att "glassa omkring" är jag inte beredd att skriva under på.
  Självklart finns det dåliga stafettläkare. Men det finns också många som är väldigt kompetenta och yrkeskunniga. Om dessa duktiga människor kan tänka sig att byta stad för ett tag och hjälpa en vårdcentral och patienter som behöver läkare tänker jag bara lyfta på hatten för dem.

Inför skolstarten

Nörden i mig börjar växa sig tillbaks. Schemat för nästa termin har kommit. Föreläsningar, seminarier, klinikplaceringar, undersökningsteknik... Det ska bli så spännande! Jag vill börja läsa på en gång! Förhoppningsvis ett kvitto på att jag gett mig in på rätt yrkesbana.

Att lite bättre förstå patienterna och mig själv där i läkarrocken (som vi i princip aldrig har fått ha på oss eftersom de nya hygienreglerna slog igenom innan jag började komma ut på klinik, men den fungerar fortfarande bra att använda symboliskt...). Efter sommarens jobb har jag en mer självklar säkerhet med mig in till patienten. Jag frågar för att jag vill veta, inte för att någon på föreläsningen sa att jag borde fråga.

Jag är på väg att bli läkare! :)

Nu drar jag...

Hemmasemestern har gått mig på nerverna. Dags att ta tag i det hela. Se upp vännerna, för nu kommer jag och våldgästar! Åter någon gång i nästa vecka. ;)

Jag är trasig

Förnekar det till dumdristighet, men visst är det så.

Om någon sparkar en på smalbenet under en fotbollsmatch kan det hända att man bryter det. Oavsett om det är rättvist eller inte är det då den som blivit sparkad som måste åka in på akuten, kanske opereras, gå med gips och sen ägna sig åt envis uppbyggnadsträning. Inte den som har sparkat.

Samma sak här. Oavsett om det är min skuld eller inte så är det jag som nu mår dåligt. Jag måste låta det få ta tid att läka. Jag måste tillåta mig själv att vara trasig.

Men jag vill inte!!

Jag menar inte att jag ska sitta i ett hörn och tycka synd om mig själv. Jag menar att jag måste inse att det är okej att jag mår som jag gör. Det gör mig inte till en svagare människa. Jag kan fortfarande vara en bra fotbollsspelare, men med ett gipsat ben. Jag kan fortfarande vara stark, även om jag inte är det just nu.


Personlighetsklyvning

"Patienten har kommit nu", säger receptionisten i luren och ber mig sen att sitta ner.

Frontalkrock i tankegångarna.

Patienten, det var jag det. På besök hos psykiatern. Bläddrade lite i tidningen i väntrummet. Som vilket väntrum som helst. Vardag.
  Och ändå inte.

På samma sjukhus som jag varit så många gånger, men då som läkarstudent. Nu gick jag in genom bakdörren (psyk-mottagningarna gömmer de alltid så att man ska slippa synas...) och försökte låtsas som att jag var på väg till praktikplatsen. Det kändes som att "psykfall" lyste stort i pannan på mig. Smög försiktigt så att jag blev så osynlig som möjligt. Nickade mot en av mina tidigare patienter på andra sidan av väntrummet.

Log nervöst när läkaren ropade upp mitt namn. Tog artigt i hand, "hej, det är jag som är patienten", och satte mig som man ska på rätt sida om skrivbordet. Allt precis som varje dag. Fast spegelvänt. Som en tur i lustiga huset.

Svarar på frågor. Glömmer bort hälften av allt jag tänkt säga. Får lite recept.
Tack och hej! Ses om ett halvår.

Eller om någon månad när vi springer på varandra i sjukhusets klädförråd...
 
Då hälsar vi artigt, som en kollega till en annan. Förtränger för en stund att vi suttit på varsin sida om ett skrivbord. Låtsas inte om att hon vet "allt" om mig och jag inget om henne. 
 
Ibland kommer de två världarna ruskigt nära varandra.

Tidspanik

Att göra ingenting är helt enkelt inte min grej.

Det här att flanera runt, läsa en tidning, påta i trädgården (om man nu skulle ha en sådan), fixa lite hemma, ta en sväng förbi affären. Jag kan inte!

Stressad över att ha för mycket att göra är jag sällan. Inte ens när det är för mycket är jag stressad. Att sätta stopp brukar fungera. Stänga av världen och ta lite tid för mig själv när jag behöver det.
  Motsatsen är däremot svårare. Att ha för mycket tid stressar mig enormt.

Vad ska jag göra med all tid?

Vad ska jag fylla dagarna med? Hur ska jag göra för att inte gå under? Uppenbarligen använder jag mina aktiviteter för att slippa tänka på det jobbiga jag varit med om.
  Om det fungerar kanske jag helt enkelt acceptera att det är så just nu. På sikt är det något jag måste jobba med, men jag måste inte jobba med allt på en gång. Faktiskt.
  Nu är jag färdig med att göra ingenting för idag. Dags för en skogspromenad!

Idétorka idag

Jag vill skriva något smart och intellektuellt. Idag är det omöjligt. Funderar på att inte skriva något alls i stället. Har man inget att säga är det väl bättre att hålla tyst?

Semester mår hjärnan bra av.
Sägs det.

Min hjärna håller inte med. Jag gillar att få fundera och klura. Jag gillar att ha saker att göra. Det betyder säkert att jag förtränger och att jag borde lära mig att göra ingenting.

Hur gör man ingenting?

Alltid är det något på gång. Kanske inte planerat, kanske inte alltid det man borde göra. Men visst gör jag alltid saker. Tips mottages tacksamt!

Träningsdags! Nu ska jag göra ingenting ett tag.


Landvinning

Två dagar på min "semester" har gått. Bara tolv kvar... ;)

Så illa är det faktiskt inte. Det är lugnt och skönt. Jag får gott om tid för mitt projekt slaget om vardagsrutinerna. Intalar mig själv att det är nyttigt att jobba med det på heltid.
 
Frukosten går väl sisådär. Men när jag lägger ner en massa energi på bara den biten, som känns överkomlig, börjar det hända saker vid sidan om. Bara så där.
  Disken försvinner ur diskhon, tvätten tvättas och hängs. Golvet dammsugs och våttorkas. Utan att det känns speciellt betungande.

Fronten börjar röra sig framåt. Det börjar se ut som att jag kan gå segrande ur det här slaget till slut! :)

Hej!

Mailen har varit tyst nu ett tag. Antagligen beror det på att det är sommar och ni har annat för er. Jag hoppas att ni har det bra där ute. Jag tänker på er! Kämpa på!

"Dröm sött..."

Sista jobbdagen avklarad, så nu är jag ledig på heltid.

Jag startade det hela med att drömma att en av mina bästa vänner dog. Fortfarande skakis.
Jag avskyr mina drömmar. Jag avskyr att de fortsätter att påverka mig även när jag vaknat. Inte nog med att jag sover dåligt...

Drömma mardrömmar gör man när man är fem. Då har man dessutom oftast någons varma och trygga säng att krypa upp i.
  Inte när man snart är trettio. Vaknar skräckslagen upp till en mörk och tom lägenhet. Intalar sig själv att det bara var en dröm. Det hände inte på riktigt.

Kroppen med det överaktiverade skrämselsystemet reagerar ändå. Jag vet att ingen är ute efter mig, jag vet att ingen kommer åt mig. Ändå är hela jag på helspänn. Beredd att slåss om det skulle behövas. Skrika och sparka. Inte låta någon göra mig illa.

Nåja. Nu är jag vaken. Lägenheten är ljus, tyst och lugn. Det är morgon och jag har en hel dag framför mig där jag kan göra precis vad jag vill. Några fåglar kvittrar utanför fönstret. Solen smyger sig in i springan bredvid rullgardinen. Jag vet att en tidning sitter och väntar i brevinkastet.
  Det här blir en bra dag. Det ska jag se till!

Första aktiviteten för dagen blir frukost! Upp och hoppa!

Maskrosens brandtal

Idag har jag lyssnat på Morgan Allings program från Sommar i P1. Om ni inte har gjort det än rekommenderar jag det! (En länk till 30-dagarsarkivet, Morgan pratade den 25 juli.)

Han berättar om sin uppväxt. Fosterfamiljer, misshandel och en ständig kamp efter uppmärksamhet. En vän fann han i grannen. När han träffade grannens mamma nu i efterhand berättade hon de hemska orden:
  "Vi hörde hur ni skrek. Men vad skulle vi göra?"

När man är utsatt känner man sig ensammast i hela världen. Man tror att ingen annan vet, ingen annan förstår och ingen annan kan hjälpa. Att då i efterhand få höra att någon sett och förstått, men inte gjort något. Det är vidrigt! Det är ett stort svek från vuxenvärlden. Att ingen ens sagt något! Så enkelt som att "jag ser att du har det tungt". Då finns det åtminstone!

Finns det någon i er närhet som inte verkar må bra - visa att ni ser! Bara det gör stor skillnad!

Finns där för de människor runt omkring er som kan behöva ett vänligt ord!

Misstänker ni att ett barn far illa - anmäl det till soc! Snälla, blunda inte!
  Det är svårt, jag vet. Men man gör en stor björntjänst om man låter det hela rinna förbi. Misstänker ni något så finns det något. Det kanske inte är samma sak som ni tror, men något är det och sannolikheten att stöd behövs är stor. Barn behöver vuxna som ser. Barn behöver någon som är vuxen åt dem så att de själva slipper att vara vuxna.

Ser ni något så låt det finnas! Ensamheten är värre än allt annat!


Självförtroendeboost!

Att sluta på arbetssplatser är något man borde göra oftare.

Jag menar, idag gick det upp för folk på avdelningen att det här är min sista vecka. Vad mycket beröm jag fick plötsligt! Varenda en letade reda på mig och berättade hur tråkigt det var att jag skulle sluta, hur bra jobbet hade varit när jag var där. Hur nöjda patienterna har varit, hur nöjd personalen och cheferna har varit. Var jag än vände mig kom en komplimang flygande.
  Tänk om alla dagar på jobbet hade varit lika självförtroendehöjande! ;)


Med rak rygg passar rocken bättre

Inte kunde väl jag tänka mig att någon skulle ha sån respekt för mig.

Hela dagen har jag trott att en av sjuksköterskorna var irriterad på mig för att hon tyckte att jag behandlar en patient fel. Hon har varit kort, vilket hon aldrig brukar vara. Har sagt hej när vi mötts i korridoren, men inte sett mig i ögonen. Jag har fått en obehagskänsla i magen (lite åt kaktushållet) utan att riktigt kunna sätta fingret på varför.

Tankarna började surra kring den berörda patienten. Hade jag verkligen byggt mitt ställningstagande på rätt fakta? Hade jag fattat rätt beslut? Borde jag tänka om? Har jag gjort något fel? Kan man bli anmäld som läkarassistent?
  Allt baserat på att hon inte höll med om min bedömning utan tyckte annorlunda.

Precis innan jag skulle gå hem erkände hon att hon glömt ta ett prov som jag hade bett henne att ta. Hon hade gått runt hela dagen utan att våga berätta det.
  För att hon var rädd att jag skulle bli arg.

Lilla jag.

Visst hade det varit bättre om provet blev taget, men alla glömmer ibland. Vi löste problemet ändå. Tillfälligt. Ordinerade nytt prov i morgon så kan vi lösa det permanent sen. Inga problem alls!
  Men jag är "läkaren". Tydligen vill de visa sig duktiga inför mig. Fick jag reda på idag. För att de har respekt för mig. Som för en riktig doktor.

Inte behöver de vara rädda för mig!
Det talade jag om för dem.

Sedan valde jag att ta det som en komplimang.
Sträckte lite extra på mig på vägen hem. :)

Sjuk(?) utflykt

Idag var jag på apoteket (ett test för att se om jag kan gå till jobbet i morgon). Kroppen orkade som vanligt, inget illamående. Jag är nog redo.
  Men ett annat mål för färden hade kanske varit klokt.

Jag har sällan känt mig så sjuk som när jag kommer ut från apoteket med en hel kasse mediciner.

Så sjuk är jag faktiskt inte. Men visst blir det en del. Pollenpiller. Värktabletter. Eksemsalvor. Sovtabletter. Magmedicin. Gladpiller. Lugntabletter. Astmamediciner.
  OIika sorter för olika tillfällen.

Men jag tänker fortsätta hävda att jag inte är sjuk. Trots den gedigna högen med recept...


Svarstal?

Insåg efter mitt förra inlägg att David Eberhard (psykiater på S:t Göran när Anna Odell blev inlagd där) skrev en text om samma händelse den 24 juni i år. Provocerande är bara förnamnet. Ändå läsvärd.
  Om inte annat för att försöka skaffa sig en egen åsikt i frågan.

Läs gärna även kommentarerna både på det Eberhard och Odell skrivit. Synd bara att diskussionen handlar om Eberhard vs Odell snarare än kvalitén på psykvården.

Vad är konst?

För en mer utförlig redogörelse hänvisar jag till Ernst Billgrens bok med samma namn.

Mer specifikt har jag under mitt slösurfande under dagen trillat in på "sommarskrivarna" på Newsmill. I torsdags var det Anna Odell som skrev. Hon skriver om sitt liv, hur hon till slut landade på Konstfack och hur hon upplevde det som hände på Liljeholmsbron i Stockholm under våren då hon spelade psykotisk.

Hon har rätt i att en del människor bemöts uruselt inom psykiatrin. Hon missar däremot att de flesta som jobbar inom psykiartin är beundrandsvärda människor med stor respekt för sina patienter.
  Hon har rätt i att man är i en enormt utsatt situation som patient på psyk. Allt man säger kan ifrågasättas och lätt sopas undan med "du vet ju inte riktigt vad du pratar om, du är psykiskt sjuk" och sen är inget man har varit med om verklighet längre. Det hon missar är att man ändå inte kan bete sig hur som helst, trots psykist sjukdom. Trots att man inte förstår bättre just då.
  Hon har rätt i att det här är något som bör diskuteras. Men var detta verkligen rätt sätt att lyfta fram frågan? Har inte diskussionen fokuserat mer på Anna Odell och huruvida hennes agerande var rätt än på vården, respekt och psykisk sjukdom? Liknar det inte "vad-var-det-jag-sa" i jätteformat? En knäpp på näsan till psykiatrin för gammal personlig kränkning.

Anna Odell kände sig säkert kränkt när hon vårdades för sin riktiga psykos under nittiotalet. Det är synd. Speciellt om det hade kunnat undvikas. Men det är ett fall. Ingen studie i världen skulle kunna kallas väl genomförd med endast en försöksperson.
  Självklart finns det fler som har blivit dåligt bemötta inom psykiatrin. Självklart finns det brister inom psykvården. På vissa håll stora brister.

Men man kan inte bete sig hur som helst för det.


Kroppen är en klok uppfinning

När jag själv inte har vett nog att vila tvingar kroppen mig till det. Kanske borde jag ha förstått tidigare.

Under morgonen fick jag återigen fundera på magsjuka vs panikattack. Illamående. Skakis. Lite ont i kroppen. Hjärnan ville inte riktigt vara med. Huvudet värkte.

Jag la mig en stund på soffan i personalrummet.
Andas lugnt. Försökte tänka på annat. Vänta på att det skulle gå över.

En sköterska kommer in och utbrister:
"Men du ser ju ut som ett spöke!"
Grönvit kan man väl inte bli av en panikattack? Eller..?

Några minuter senare stod jag böjd över toaletten.

Den här gången var det ingen panikattack. Snabbt togs en temometer fram. 40,2 grader. 
Marsch hemmåt.
En vänlig kollega skjutsade mig så jag slapp den långa bussfärden med en plastpåse i knät.

Nu är jag ynkligare än någonsin och ska bädda ner mig under täcket. Fryser trots sommarhettan. Kroppen fick som den ville. Sannolikt blir jag liggandes stilla i sängen ett tag. Det ska bli riktigt skönt!


Jippie!

Idag är det måndag igen!

En gång många gånger

'Kanske skulle ta och diska?' tänkte jag och så blev det gjort.

Punktinsatser har det blivit en del på senare tid. Tyvärr inte tillräckligt ofta för att det ska kunna kallas rutin än. Jag gör saker en gång och tycker att jag är jätteduktig.
  Problemet är att det inte räcker med en gång. Man måste göra den där gången om och om igen. Därför blir det så jobbigt om man tänker på det som en sak att göra. Det blir så många då!
  En bit på väg är det i alla fall.

Diskbänken ren och fin. I morgon kanske det kan bli lite tvätt tvättad?

Att jag aldrig kan vara nöjd!

Tröttheten har svämmat ut genom öronen på mig under veckan. Allt jag velat göra är var att ligga i sängen och sova, ligga i soffan och läsa eller ligga i solen och värma vinterhuden.

Helgen har kommit och det finns äntligen tid att göra allt det där.

Istället dyker det bara upp ångest.
Vill inte vara ensam,
vill inte behöva tänka,
vill inte behöva känna.

Gräset är grönare..?

Det är tur att jag ska tillbaks till jobbet på måndag.
Det är tur att helgen inte är så lång... ;)

RSS 2.0